2011. február 1., kedd

Készülünk

"You do not think of all the little bits and pieces that you have to take care before the trip, these bits and pieces rise exponentially with a little infant in the group."
"Nem is gondolnád, mennyi apró dologra kell figyelni egy utazás előtt, ám ezeknek az apró dolgoknak a száma exponenciálisan nő, amint egy baba bekerül a csapatba."

Ezt a mondatot egy másik blogban találtam. A szerző és családja szintén kisbabával vágott neki a nagy utazásnak: Szingapúron keresztül Ausztráliába (Louie's blog - megtalálható a 'Hasznosságok' listában).
Sosem szoktam rengeteget készülődni az utazások előtt. Persze készítek listát és átgondolom, mire lehet szükség, de hogy már hetekkel-hónapokkal előre kelljen gondolkodni és vásárolgatni, oltást intézni, vízumokat venni, ilyen még nem volt. De ha valaki Bazsival akar utazni, akkor készülni kell:)

Pár gondolatot szívesen meg is osztanék a témában - hátha még jól jön valakinek.

oltás: Kínába és Vietnámba nincsen kötelező oltás, csak ajánlott: Hepatitis A és B. Mivel leghamarabb 1 éves kortól adható, ezért Bazsi csak december 18 után kaphatta meg az első adagját. Az első ismétlőt pedig a héten fogja, mert el kell telnie 1 hónapnak a két oltás között.

gyógyszerek: bevallom, nem sok fogalmam volt arról, hogy milyen bogyókat kéne vinni magunkkal. Itthon sem tartunk Bazsinak semmit, csak lázcsillapító kúpot. Úgyhogy két kedves barátné, a tapasztalt Kingi és Nóri segítettek kitalálni, mi legyen az uti-patikánk tartalma. Vettem széntablettát, Ambroxol köptetőt, Panadol szuszpenziót lázcsillapítónak (mivel a kúpot alacsony hőmérsékleten kéne tudni tartani és ezt nem merném garantálni), grapefruit mag kivonatot (ami állítólag mindenre jó, akár még fertőtleníteni is), Smecta port gyomorrontásra és hasfogónak, C vitamint. Magunknak még viszek Aspirint és a Peruban már jól bevált Bolus Adstringens-t a hasunkra.

 cipő: mivel Bazsi manó 2 hete elindult 2 lábon, gyorsan lépnünk kellett és beszereztük a 2 legfontosabb lábbelit: egy cipőt, ami tartja a bokáját is és egy szandit a melegebb napokra. Azért reméljük, még így is szívesen ül majd a babakocsiban és a hordozójában, mert azzal sokkal gyorsabban haladunk.


vízumok: Sajnos mindkét országba kell venni vízumot. Mivel Hong Kongból fogunk hazarepülni, ezért Kínába kétszeri belépésre jogosító vízumot kértünk. Mindkét esetben 1-1 hetet igényel az ügyintézés - ami akkor tud kínos lenni, ha nem számolunk a kínai holdújévvel, ami mindkét országban hatalmas ünnep, és zárva tartanak itthon is a követségek. Mi utolsó pillanatban (12.00 órási zárás mellett 11.45kor) zuhantunk be a vietnámiakhoz, és így még épp időben lettek készen a vízumaink. Ha a babának van külön útlevele, akkor neki is kell külön vízumot venni (elég rendes plusz költség).

Ezeken felül megvettük az összes belföldi repjegyünket, lefoglaltuk a nagyobb városokba a szállásokat, és  több kört is teszek a drogériába, patikába, ruhaboltba, hogy megvegyünk mindent (pl esőkabát, fertőtlenítő cuccok, pelenka legalább az első napokra). Gondolni kell az elektronikai kütyükre is, mint fényképezőgép, telefon, merülőforraló - és épp ezért a konnektor dugasz átalakítóra.

3 megjegyzés:

  1. Hihetetlen! Szuperul felkeszultetek latom! Egyebkent ugy tudom, hogy mostmar kotelezo a piciknek is az utlevel, mar nem lehetnek a szulo utleveleben, mint regen. Daninak sem adtak mar olyat, par hetesen is mar kellett neki a '2evig ervenyes meno utlevel', amit azota mar hosszabbitottunk is es legkozelebb pedig mar neki is csak ujjlenyomatos lesz jo ;)
    Nagyon jo utat, vegig joidot, rengeteg kalandot es csodalatos elmenyeket kivanunk nektek! Bs

    VálaszTörlés
  2. Hi Dear,

    It seems that you guys are ready to go, I see tickets and shoes and medicines... Make a lot of pictures..so i can 'understand' the travelstories;-)
    Lots of love and good luck for the three of you!
    Sarah

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó utat kívánok Nektek én is! Jaj, nagyon jó lesz nektek Ázsiában, én teljes mértékben elvarázsolódtam. :-) Érezzétek nagyon jól magatokat és csináljatok sok szép képet! :-)

    VálaszTörlés