2011. március 2., szerda

Amiket ajánlunk és amiket nem

Emlékszem, amikor az utazásra készültem, nekem is jól jöttek a tippek a hotelekre, utazásszervezőkre, megnéznivalókra vonatkozóan. Ezért én is közzé teszem a tuti tippjeinket és a kerülendőket is (szerencsére ebből kevés).

HONG KONG, SZÁLLÁS

Hong Kongról annyit tudtunk, hogy nehéz normális szállást találni, amiben elfér az ember és még ablaka is van. A booking.com-on találtam a JJ Hotelt (http://www.jjhotel.com.hk/), ami a képek alapján szinte luxus hotelnek tűnik. Na, azért attól messze van:)
Eléggé meglepődtünk, amikor a taxi egy irodaház előtt tett le minket, aminek a neve Lucky Center. Ebben található a 9-12. emeleten a hotel rész. Tehát se lobbi, se saját étterem. A recepció is csak egy íróasztal volt egy sarokban. Az ablakunk pedig egy hatttttalmas felhőkarcoló építkezésére nézett. Ablakot nem lehetett nyitni, és állandóan zaj volt, a fürdő pedig csak egy üvegfallal volt elválasztva a szobától. De azért mi szerettük:) Közel a belváros, nagy és jó az ágy, tiszta, barátságos szoba.

YANGSHUO, SZÁLLÁS

Az abszolút kedvencünk a Yangshuo Mountain Retreat (http://www.yangshuomountainretreat.com/) volt. Nem a városban volt, hanem kint a folyó mellett, kicsit odébb a városközponttól. Ezért vagy biciklivel, vagy taxival, vagy a hotel kisbuszával tudtunk bemenni. Nagyon finom kaják, nagyon kedves személyzet, kölcsön bicajok, gyönyörű környezet...csak az időjárást kellett volna kicsit jobban intézni. Aki erre jár, mindenképp ide menjen lakni, sokkal kellemesebb, mint a városban.
És mindezek mellett ez egy környezettudatos hotel, ezért saját ciszternájuk van és nem öntenek vissza semmit a szomszédos folyóba, saját üzemelésű berendezéssel melegítik a vizet, a szobákban pedig a környező bambuszokból készült bútorok vannak. A személyzet a környékbeli kis falvakból érkezett, taníttatják, etetik, foglalkoztatják őket.
Egyedül azt nem értettük, hogy ha ennyire ügyelnek a környezet megóvására, akkor miért nincs valami fűtőberendezés a hidegebb napokra ahelyett, hogy mindenki a sok energiát felhasználó légkondijával fűti be a szobáját.

GUILIN-HANOI VONAT

Aki szeretne hozzánk hasonlóan Kínából Vietnámba jutni, az vagy kitérővel, átszállással tud Guilinből Hanoiba repülni, vagy vesz egy egész drága (fejenként 30 ezer ft a soft sleeperre) vonatjegyet az éjszakai vonatra. A vonatjegyet Yangshuoban vettük meg, onnan buszoztunk Guilinba (kb 1 óra). A kínai vonat rendben van, a vietnámi nagyon ramaty. És igen, sajnos le kell szállni a határnál és vonatot váltani.
Ami még fontos információ, hogy ez a vonat (T5-ös számú) jelenleg csak hétfőn és pénteken közlekedik!

HANOI, SZÁLLÁS


Egy tipikus keskeny és magas épület volt a Sunrise Hotel. Ügyelni kell arra, hogy Hanoiban elég sok az azonos nevű szálloda, Sunrise-ból is találtunk legalább 2-3-at. Nem volt bent az óváros legnyüzsibb utcáiban, de közel volt így is minden. A reggelit elég furcsának találtuk, inkább a vietnámi vendégeket szolgálta (volna) ki, ha lettek volna: volt főtt tészta meg husi, mint egy rendes ebéd. Szép nagy szobánk volt, de nem úsztuk meg a zajt.
Bár ahogy visszagondolok, egyedül Yangshuoban nem volt zajos a szobánk, máshol vagy a légkondi, vagy a közlekedés hallatszott be.
Ami viszont mégsem teszi kellemes emlékké a Sunrise Hotelt, hogy amikor visszaértünk a 2 napos Halong öböl túráról, akkor az előre lefoglalt szobánkat mégis kiadták másnak, minket pedig elküldtek egy másik (partner) szállodába, ami nem is volt túl jó helyen és borzalmas szobát kaptunk ablak nélkül.

HALONG ÖBÖL TÚRA

Mi is barátoktól kaptuk a tippet, hogy a Halong öbölbe a Vega Travellel (http://www.vega-travel.com/) érdemes menni, mert megfizethető és jó szolgáltatást nyújtanak. Az csak a mi balszerencsénk, hogy pont akkor történt a baleset, ami miatt a túra lerövidült és nem aludhattunk a hajón sem. Viszont ezt a helyzetet a mi túravezetőnk szerintem ügyesen oldotta meg, és nem mentünk vissza Hanoiba lógó orral.

HOI AN, SZÁLLÁS

Szerintünk ha valaki Közép-Vietnámba is ellátogat, akkor Da Nang helyett Hoi Anban keressen szállást. Mi ugyan kihagytuk Huét, de úgy tudom, azt Hoi Anból is meg lehet látogatni (3 óra utazás). My Sonba pedig szerveznek fél napos utazásokat.
Hoi An nagyon helyes városka egy folyó mentén, és közel van a tengerpart is.
Mi a Sunflower Hotelt találtuk a neten, amit nagyon megszerettünk. Egyrészt sosem kongott az ürességtől, ami jó jel, másrészt nagyon nagyon kedvesek voltak velünk (és főleg Bazsival), és még a reggeli is nagyon finom volt változatos svédasztallal. A szobánk kényelmes, jó nagy, erkéllyel. Ugyan a városközponthoz egy jó 30-40 perces sétával jutottunk el, lehetett kérni shuttle buszt, ami gyorsan bevitt minket.


HOI AN, BICAJTÚRA

Az egyik kedvenc élményünk a bicajtúra volt Hoi Anból a környező szigetekre. Lehet egy egész napra is menni, de mi csak a félnaposat választottuk, hogy Bazsi ne unja el magát. Ugyan már régebben ajánlottam ezt a céget, aki szervezi a túrákat, ide is leírom: Heaven and Earth (http://www.vietnam-bicycle.com/).
Utaztunk hajóval, áttekertünk hidakon, megnéztük a hajó-, matrac-, jégkészítőket, kipróbáltuk a kis kerek "basket boat"-ot, találkoztunk a helyiekkel.

SAIGON, SZÁLLÁS

Saigonban is olyan szállást kerestünk, mint a többi helyen: legyen közel a látnivalókhoz, tiszta, rendes szobát kapjunk, ne legyen horribilis ára. Így találtuk meg a Tulips Hotelt. Nem volt életünk legszebb szállodája, de a legrosszabb sem. 2 utcára volt a nagy piac, viszont éttermek nem hemzsegnek a környéken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése